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Original title:
Induktion von Sekundärstoffen in Vitis vinifera Kalluskulturen durch Hefe-Elicitoren
Translated title:
Induction of secondary metabolites in callus cultures of Vitis vinifera by yeast-elicitors
Author:
Rühmann, Susanne
Year:
2005
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät Wissenschaftszentrum Weihenstephan
Advisor:
Treutter, Dieter (Univ.-Prof. Dr.agr., Dr.agr.habil.)
Referee:
Treutter, Dieter (Univ.-Prof. Dr.agr., Dr.agr.habil.); Forkmann, Gert (Prof. Dr. Dr. habil.)
Format:
Text
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CHE Chemie
Keywords:
Wein; Kallus; Vitis vinifera; Flavonoide; Stilbene; Resveratrol; HPLC; Sekundärstoffe; Stickstoff; Hefe; Aureobasidium pullulans; Cryptococcus laurentii; Elicitor
Translated keywords:
grape; callus; Vitis vinifera; flavonoids; stilbene; resveratrol; HPLC; sekundary methabolism; nitrogen; yeast; Aureobasidium pullulans; Cryptococcus laurentii; elicitor
Controlled terms:
Weinrebe Calluskultur Sekundärstoffwechsel Hefeartige Pilze Elicitor
TUM classification:
CHE 870d; BIO 485d
Abstract:
Es wurde die Wirkung der epiphytische Hefe Aureobasidium pullulans auf den Sekundärstoffwechsel von Wein-Kalluskulturen (Vitis vinifera) untersucht und deren Fähigkeit die Akkumulation von Abwehr-relevanten Verbindungen im Kallus zu aktivieren. Als Versuchssystem wurde Kallus von Vitis vinifera der Rebsorten „Regent“ und „Nero“ auf modifiziertem MS-Medium (Murashige und Skoog) kultiviert. Aureobasidium pullulans wurde 48 Stunden in Flüssigmedium auf einem Schüttler (100 U/min.) kultiviert und an...     »
Translated abstract:
The influence of the epiphytic yeast Aureobasidium pullulans on the secondary metabolism of callus cultures of grape (Vitis vinifera) was studied in order to elucidate its potential for activating the accumulation of defensive compounds. As experimental system, calli from Vitis vinifera „Regent“ and „Nero“ were cultivated on modified MS-medium (Murashige and Skoog). Aureobasidium pullulans was cultivated in liquid medium on a shaker (100 U/min) for 48 h and subsequently autoclaved to mortify the...     »
Publication :
Universitätsbibliothek der Technischen Universität München
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=603651
Date of submission:
13.05.2005
Oral examination:
08.09.2005
File size:
2187089 bytes
Pages:
225
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss20060115-1349144679
Last change:
09.03.2006
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