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Original title:
D-Mannitsynthese mit rekombinanten Milchsäurebakterien
Translated title:
D-mannitol synthesis with recombinant lactic acid bacteria
Author:
Finke, Michael
Year:
2010
Document type:
Dissertation
Faculty/School:
Fakultät für Maschinenwesen
Advisor:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.)
Referee:
Weuster-Botz, Dirk (Prof. Dr.); Vogel, Rudi F. (Prof. Dr. habil.)
Language:
de
Subject group:
BIO Biowissenschaften; CIT Chemie-Ingenieurwesen, Technische Chemie, Biotechnologie
Keywords:
D-Mannnit, Milchsäurebakterien, Melasse
Translated keywords:
D-mannitol, lactic acid bacteria, molasses
Abstract:
Für die biotechnologische Herstellung von D-Mannit auf der Grundlage von kostengünstig verfügbarer Zuckerrübenmelasse wurde das Gen einer bakteriellen β-Fructosidase zur Saccharosespaltung kloniert und in Lactobacillus frumenti exprimiert. Die D-Mannitbildung des gentechnisch veränderten Stammes wurde im Rührkesselreaktor sowohl im Satz- als auch im Zulaufverfahren reaktionstechnisch charakterisiert und mit dem Wildtyp verglichen. Im Zulaufverfahren mit ruhenden Zellen bildeten 5,4 g/L des rekom...     »
Translated abstract:
The gene of a bacterial β-fructosidase for sucrose cleavage was cloned and expressed in Lactobacillus frumenti for biotechnological production of D-mannitol from cheap sugar beat molasses. D-mannitol production with the genetically engineered strain was analyzed by reaction engineering studies in stirred-tank bioreactors in batch- and fed-batch operation and compared to the wildtype strain. 5.4 g/L of resting cells of the recombinant Lactobacillus strain produced 60 g/L of D-mannitol from sugar...     »
WWW:
https://mediatum.ub.tum.de/?id=982130
Date of submission:
05.07.2010
Oral examination:
14.09.2010
File size:
2997253 byte
Pages:
18
Urn (citeable URL):
https://nbn-resolving.de/urn/resolver.pl?urn:nbn:de:bvb:91-diss-20100914-982130-1-8
Last change:
08.11.2010
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